Mersin Kent Konseyi, Mersin’deki balıkçı barınağının farklı alternatif yerlere taşınması konusunda Bakanlık tarafından belirlenen yerin uygun olmaması üzerine alternatif yerlerin belirlenmesi amacıyla 13 Kasım 2014’te “Balıkçı Barınağı’nın Yeri” konulu bir çalıştay gerçekleştirildi ve çalıştayda alınan kararlar günümüzde uygulanmaya devam ediyor.
Mersin Kent Konseyi merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplum kuruluşlarını barındıran bir yapı sahiptir. Konseyin 2 meclisi Engelli Meclisi ve Eğitim Meclisi, 4 komisyonu Gençlik Komisyonu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Kadın ve Siyaset Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonudur. Konsey bünyesinde kurulan 14 çalışma grubu ise şunlardır:
• Sağlık Çalışma Grubu
• Sosyal Hizmetler Çalışma Grubu
• Kültür ve Sanat Çalışma Grubu
• Liman - OSB- Lojistik Çalışma Grubu
• Ulaşım – Trafik Çalışma Grubu
• Turizm Çalışma Grubu
• AR-GE Bilim Çalışma Grubu
• Kent ve Çevre Çalışma Grubu
• Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu
• İstihdam Çalışma Grubu
• Afet – Acil Durum Çalışma Grubu
• Gıda – Tarım – Orman ve Hayvancılık Çalışma Grubu
• Kırsal Çalışma Grubu
• Yaşlılar ve Emekliler Çalışma Grubudur.
Yer
Durum
Arka plan
Mersin yerelini önemli derecede etkileyecek bir proje olarak balıkçı barınağının taşınmasına yönelik Bakanlık nezdinde belirlenen olası yer alternatiflerinin geniş katılım çerçevesinde tartışılarak, yerele en uygun kararların alınması doğal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Kent Konseyi diğer çalışmalarında olduğu gibi geniş katılımlı çalıştaylar düzenleyerek ortak karar almayı, diğer bir deyişle, Mersin için etki alanı geniş olan bir proje hakkında tek elden değil de Mersin yerelini kapsayan daha geniş kapsamlı bir katılımla karar verilmesini tercih etmiştir.
Süreç
Süreci Mersin Kent Konseyi başlatmış olup ve ilgili kurum ve kuruluşlardan fikir alınmıştır. Süreçte yer alan diğer aktörler Mersin Üniversitesi, Mersin Liman Başkanlığı, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mezitli Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Mersin Ticaret Borsası, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilciliği, Su Ürünleri Kooperatifi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme 5. Bölge Müdürlüğüdür.
Projeyle ilgili çalıştay öncesinde Bakanlığın almış olduğu kararlar, çalıştay sürecinde ele alınıp, Mersin’de en uygun yatırımın gerçekleştirilmesi düşüncesi ile öneriler değerlendirilmiştir. Katılımcıların çalıştayda öne sürmüş oldukları görüşler, alınan nihai sonuca büyük oranda etki etmiş, katılımcı bir anlayışla nihai kararlar alınmıştır.
Sonuçlar
Çalıştayda alınan kararlar ilgili komisyon tarafından imzalanıp onaylanmış ve alınan kararların faaliyete geçirilme süreci halen devam etmektedir. Bakanlığın değerlendirmiş olduğu kararların dışına çıkılarak yeni yer ve durum tespiti yapılmıştır.
Mersin Kent Konseyi, yerelde gerçekleştirilmesi planlanan büyük ölçekli projelerin merkezi hükümet eliyle doğrudan değil de, yerel halkın katılımının sağlandığı ve görüş/onayının alındığı bir anlayış ile yapılmasını son derece önemli görmektedir. Kent Konseyinin katılımcılık ile ilgili ana hedefi ve yol haritasının bu olduğunu düşünerek, bunun gibi geniş katılımlı çalıştayların örneklerinin hızla artmasını ve bu çalışmaların bütün yereli kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesini vurgulamaktadır.
İletişim
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı- Mersin Kent Konseyi Şube Müdürlüğü
Yasmina Lokmanoğlu
E-posta: yasminalokmanoglu@gmail.com
Tel: 0 532 282 79 69
Kategoriler
Hedefiniz nedir?
Vatandaşların konu hakkındaki fikirlerini toplamak
Bilgi sahibi ve ilgili grupların fikirlerini almak
Katılımcılar arasında ortak bir vizyon geliştirmek
Oybirliğine varmak ve çatışmaları çözmek
Vatandaşlara seçenekler arasından tercih yaptırmak
Katılım seviyesi
Bilgi verme
Danışma
Dahil etme
Kimleri dahil ediyorsunuz?
Belli bir topluluğun veya nüfusun demografik özelliklerini açıkça temsil eden bir grup
Daha geniş çıkar gruplarının temsilcileri (paydaşlar)
Katılımcı sayısı
26-100 kişi
101-250 kişi
Hizmet alanı
Kentsel planlama, ulaşım, altyapı
Çevre ile ilgili konular
Düzey
Büyükşehir Belediyesi
Uygulamanın durumu
Devam ediyor