
Yurttaş jürileri, bir mahkeme jürisini andıracak şekilde modellenmiş, uzman olmayan kişilerden oluşan küçük bir jürinin paneli şeklinde gerçekleşir. Bu kişiler halkın önem verdiği bir konuyu dikkatli bir şekilde inceleyip bir “hükme” varır.
Etkinlik
Yurttaş Jürisi, halk temsilcilerinin önemli bir kamu politikası meselesini inceleyip tartıştıkları bağımsız bir forumdur. Bu, Jürinin tartışmalı meseleler hakkında bilgi alması anlamında müzakereci bir forumdur. Bu bilgi, mesele hakkında ne yapılması gerektiğiyle ilgili çoğunlukla çalışılmış seçenekler halindeki her türlü olasılığı barındırmaktadır. Bilgilerin çoğu bilirkişi sunumları vasıtasıyla sunulur; bunu soru-cevap oturumu takip eder. Jüriler, jüri üyeleri arasında fikir birliği sağlayacak şekilde tasarlanmamıştır; ancak yine de fikir birliğine yönelik bir ivme eğilimi olmaktadır. Dört günlük süreçte, birinci gün, büyük oranda jüri üyelerini harekete geçirmeye ayrılmıştır. İkinci ve üçüncü günler, meseleyle ilgilenmenin farklı yolları olan bilirkişi sunumlarına odaklanır. Dördüncü günün büyük bir kısmı da Jürinin tavsiyelerini oluşturmasına ayrılmıştır.
Kullanıldığı yer
Yurttaş Jürileri, keskin bir görüş ayrılığı yaşanan ve politika yapıcıların ne yapması gerektiği konusunda karar veremedikleri güncel kamu politikası meselelerinde kullanılan bir yöntemdir. Bu müzakereci model, politika yapıcıların ne yapması gerektiğiyle ilgili bilinçli bir kamuoyu yaratmaktadır. Her ne kadar başlangıçta yerel halkın yerel konuları ele almaları için tasarlanmışsa da, ulusal meselelere bakmak için de kullanılır. Jüriler karar-alıcı araçlardan ziyade karar tavsiye eden araçlardır. Doğrudan demokrasiyi değil, temsili demokrasiyi geliştirmekle ilgilidir.
Katılımcılar
Jürilerin çoğu halkın 12 ila 16 üyesinin ‘en uygun’ (demografik) örnekleminden oluşur. Bu kişiler müzakere ettikleri meselenin farklı perspektifleri hakkında hem yazılı hem de sözlü bulguları incelemek için bir araya getirilir.
Gerekli kaynaklar
Bir Yurttaş Jürisi’nin maliyeti genellikle 20.000£ ile 40.000£ arasındadır. Maliyetlerdeki farklılıklar genellikle sürecin ne kadar uzun süreceği ve metodolojinin tam içeriğiyle ilgilidir. Büyük Britanya’da IPPR ve Kings Fund tarafından tanıtılan orijinal Jüri türü, dört gün sürme eğilimindedir ve çok fazla hazırlık süresi içermektedir. Bu versiyon en maliyetli olandır.
Ortalama süre
Çeşitli:
• Bir jüri için hazırlık süresi iki ila dört ay arasında herhangi bir sürede olabilir.
Ne zaman kullanılır:
Yurttaş jürisi yöntemi, ileriye yönelik yöntem belirlenmediği zamanlarda, ‘canlı’ bir tartışmalı mesele olduğunda kullanılır. Yöntemin en iyi çalıştığı koşul, bir soruna nasıl tepki verileceği konusunda karar alıcılar tarafından mantıklı politika seçenekleri geliştirilmiş olduğu zamandır.
Şu durumda kullanmayın:
Bir meselede nasıl devam edileceğine önceden karar verilmişse ya da meseleye halk tarafından kayda değer bir önem verilmiyorsa ve fikir birliği aranıyorsa bu yöntem kullanılmamalıdır.
Güçlü yönler
- Zor bir meselenin nasıl ele alınması gerektiği hakkında bilinçli bir kamuoyu oluşturur
- Karar-alıcıların, halkın gerçekçi çözümler olarak neye itibar edebileceğini anlamalarını sağlar
- Sonuçlar ayrıca meseleler hakkında daha geniş kamuoyu tartışmalarına yol açmada kullanılabilir
- Karar alma sürecine halkın görüşlerini dahil eder; dolayısıyla halkın yönetime katılımına olanak verir
Zayıf yönler
- Sadece az sayıda insanı dâhil ettiği için halkın geniş bir kısmı görüşülen mesele hakkında daha az görüşe sahip olacaktır
- Karar alıcılar için zorluğu, jüri üyelerinin tavsiyelerine yönelik daha geniş bir toplumsal sahiplik yaratmak için halkın bu iki farklı sesinin nasıl bağdaştırılacağıdır
- Eğer politika yapıcılar Jüri’nin önerilerini reddederse sürecin nasıl devam edeceğine karar vermeleri zorlaşabilir
- Daha yaygın demokratik bir katılım ve yetkilendirmeyi sağlayamaz
Diğer
Sosyal araştırma – Büyük Britanya’da kullanılan model, Jefferson Center tarafından geliştirilen ABD Yurttaş Jürisi ile Wuppertal Üniversitesi tarafından geliştirilen German Pannungszelle’nin (planlama hücresi) bir karışımıdır.
Kısıtlamalar
Dış bağlantı adresleri

Kategoriler
Filtreleme
Yüzyüze toplantı
Hedefiniz nedir?
Bilgi sahibi ve ilgili grupların fikirlerini almak
Katılımcılar arasında ortak bir vizyon geliştirmek
Oybirliğine varmak ve çatışmaları çözmek
Doğrudan karar almak
Katılım seviyesi
Ortak yönetim
Delege etme/Güç verme
Kimleri dahil ediyorsunuz?
Belli bir topluluğun veya nüfusun demografik özelliklerini açıkça temsil eden bir grup
Belli bir topluluğu istatistiksel olarak temsil eden örneklem
Katılımcı sayısı
1-25 kişi
Süre
Çok günlük etkinlik
Çeşitli toplantılar içeren etkinlik
Bütçe
Yüksek